5/31/2012

Būsto interjeras, nuo ko pradėti?



Visų pirma pradėsiu nuo to, ar verta pasinaudoti dizainerio-architekto paslaugomis. Na jei klaustumėte mano nuomonės,  šiuo atveju, turbūt pasakyčiau „tegu kiekvienas dirba savo darbą, kurį išmano“. Todėl manyčiau, bent trumpos konsultacijos dizainerio reikėtų... patartina išpasakoti savo interjero viziją... ir iškart pamatysite kaip sulauksite krūvą vertingų patarimų... Tokia vienkartinė paslauga ar konsultacija tikrai kainuos ne didelius pinigus, o naudą tikrai įvertinsite... Na žinoma tik kreipkitės pas rekomenduotą specialistą, iš anksto pasidomėję jo sugebėjimais ir profesionalumu, kad pateisintumėte savo lūkesčius...
Kad ir parenkant patalpų sienų spalvas... iš pradžių turėjau viziją svetainės su raudonos spalvos elementais... tai tapytos raudono žiedo gėlės ant vienos iš svetainės sienų, pereinančios į raudonos spalvos lubas, vengės spalvos baldai ir raudonos spalvos pufas... Šiandien jau ir pati suprantu, kad praėjus vos pusmečiui, net vaizduotėje šis vaizdas mane vargina, kadangi raudona spalva pakankamai ryški, agresyvi... juolab, kad pačioje pradinėje stadijoje dvejojau dėl šios minties, nebuvau tikra ar atitaikysiu tinkamą atspalvį, ar nebus per tamsu ir ar ši spalva tikrai tiks gyvenamai patalpai... o galiausiai pasirinkau tiek 1-am aukštui tiek antram aukštui šviesių atspalvių dažus, svetainėje pritaikiau pastelinių atspalvių raštuotus tapetus... 
Parinkus tokius sienų dažus, sulaukiau efekto, jog namai atrodo šviesūs ir erdvūs... 
Parenkant baldų atspalvius, vaiko kambario dažų spalvas, žinoma atsižvelgiau į viešai platinamas rekomendacijas. Išnagrinėjau medžiagą iš įvairių internetinių šaltinių ir štai keletą dažniausiai pasikartojančių aspektų į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį parenkant dažų spalvą ir jos intensyvumą.
Parenkant spalvą patalpai, reikėtų įvertinti ne tik kambario dydį, o taip pat atsižvelgti į kurią pusę išeina langai, bei kaip tam tikros spalvos veikia žmogaus psichiką. Parenkant interjero atspalvį patalpai reikėtų atsižvelgti į patalpos paskirtį.

Įvertinant spalvos įtaką žmogaus psichikai, pastebėtina, jog gyvenamam kambariui labiausiai tinka žalia spalva: ji nuima įtampą ir nuovargį, geriausia derinti prie šios spalvos mėlynos arba geltonos spalvos aksesuarus.
Dauguma psichologų pataria būti atsargiems parenkant raudoną spalvą, kadangi padidina irzlumą ir agresyvumą. Be to, ji optiškai sumažina kambarį. Ši spalva tiktų valgomajam kambariui, kadangi teigiamai įtakoja virškinimą.
Geltona spalva padeda susikaupti ir padidina kūrybinį aktyvumą, todėl ji tiktų darbo kambariui, tik atspalvis neturėtų būti labai intensyvus. Geltona spalva gerai atrodys patalpoje, kurios langai išeina į šiaurę.
Žydra, spalva sukelia atsipalaidavimo pojūtį, nuima emocinę įtampą – idealiai tinka miegamajam.
Violetinių atspalvių nepatartina pasirinkti: jų poveikis pasireiškia labai dideliu fizinio aktyvumo ir darbingumo sumažėjimu, atsiranda prislėgtos nuotaikos pojūtis. Taip pat nerekomenduojama intensyviai naudoti rudų atspalvių. Nors jie sukelia ramybės pojūtį, bet tamsūs atspalviai provokuoja  niūrias mintis.


 Spalvų suderinimas

Pasirenkant spalvas kambariams arba kitoms patalpoms, reikia suprasti, kad ne visos spalvos tarpusavyje dera. Pagal galimybes reikia stengtis atsisakyti derinti kontrastingas spalvas, jas be galo sunku tarpusavyje parinkti, taip kad jos sukeltų harmonijos pojūtį.


Gerai tarpusavyje dera tamsiai mėlyna ir tamsiai ruda spalvos; gelsvai-ruda ir bėžiniai atspalviai ypač panaudojant ryškia raudonus ir tamsiai bordinės spalvos aksesuarus; kreminė spalva su šviesiai-bėžine, terrakoto, smėlio, tamsiai-ruda spalvomis; ruda su balta arba bėžine ir papildant mėlynos arba žalios spalvos detalėmis;  šokoladinė ir tamsiai-ruda spalva dera su raudonai-rožiniais atspalviais. Ne rekomenduojama derinti šaltų mėlynų atspalvių kartu su pilka spalva  arba metaliniais atspalviais, šie deriniai sudaro oficialumo pojūtį. Todėl parenkant tokį interjero spalvų derinį, reiktų pridėti juodą spalvą.


Pasirenkant spalvą darbo kambariui, nepatartina rinktis mėlynos spalvos, kadangi ji sumažėja regėjimo koordinacija.
Kad, akys nepavargtų patariama rinktis baltą spalvą arba gelsvus ir žalsvus atspalvius. Neutralias spalvas (balta, juoda, pilka) galima naudoti bet kokiame interjere.
Balta spalva gali būti dominuojančia spalva, ji puikiai papildo bet kurias spalvas ir gerai tinka fonui. Pasirenkant juodą spalvą, reikėtų stengtis, kad ši spalva neužimtų didelio bendro ploto.
Interjerui nerekomenduojam naudoti daug pilkos spalvos: jis veikia slegiančiai, nors jo įveisus atspalviai yra geru fonu baldams.
Įforminant patalpas turėtų dominuoti šviesios spalvos, o ryškios spalvos užimti mažesnę ploto dalį.
Vaikų kambariui geriausiai tiktų švelnūs atspalviai žydros, rožinės, gelsvos, pasteliniai atspalviai, medžiagos su piešinukais. Nerekomenduojama nauduti tamsias spalvas- juodą, rudą, pilką, violetinę.

Dydis taip pat įtakoja

"Praplatinti“ nedidelio kambario ribas galima, jei:
- Nudažyti sienas šviesiais atsaplaviais
- Parinkti šviesius baldus
- Parinkti patalpos apipavidalinimui neryškią "prigesintą" spalvą
- Ant vienos iš sienos pakabinti stačiakampį veidrodį 

Vizualiai sumažinti patalpą ir pridėti jai jaukumo galima, jei:
-Pasirinkti tapetus su dideliu raštu
-Parenkant pagrindiniam fonui šiltus atspalvius, o interjero apipavidalinimui baldus ir tapetus tamsių atspalvių
-Nudažyti sienas ryškiomis spalvomis
-Apipavidalinti sienas kontrastingai
-Išilgines sienas nudažyti tamsiau negu pločio sienas


Tai, štai tokius svarbiausius pastebėjimus ir patarimus išrinkau  iš daugybės informacijos sau, stengiuosi jais vadovautis...tikiuosi jie bus naudingi ir Jums :)... 
O kokias spalvas ir kokį jų intensyvumą parenkant savo būstui? Kodėl?

11 komentarų:

Ineza rašė...

idomus straipsnis ;) visiskai sutinku su sviesiomis spalvomis namuose, pries ka anksciau taip pat protestavau, o dabar tiesiog dziaugiuosi, kad pasirinkome sviesias spalvas, kurios nevargina ir nuteikia teigiamai ;)

Andrius rašė...

Šviesiai. Ir gyvenimas tampa šviesesnis... :)

Agnė rašė...

idomus straipsnis:) pas mane namuose tiek raudonos ir juodos spalvos...siaubas :D Isties truksta sviesos namuose, kita vertus stilingai ir idomiai atrodo:)

Anonimiškas rašė...

labai naudingi patarimai..:)))

Anonimiškas rašė...

Pilnai sutinku, nes tai lyg oras kuo geresnis, tuo ir nuotaika geresne

Rumšiškių baldai rašė...

Labai puikūs patarimai :)

anonime rašė...

liux straipsnis

Anonimiškas rašė...

Tik uz sviesias spalvas. Ir vienspalves. Ryskesniu spalvu akcentais ( paveikslais, vazomis, pagalvelemis, kedemis ir pan.) galima puikiai pagyvinti kambari, kai nusibos- lengvai atnaujinti :) Juk ne visiems paprasta prisiruosti perdazyti/pertapetuoti ikyrejusios spalvos sienas.

Unknown rašė...

Mano nuomone, virtuvės dizainas yra labai svarbus dalykas.

Arijus rašė...

Man atrodo, kad labai svarbu išsirinkti tinkamas ir gražias plyteles . Dėl grožio ir patogumo.:)

Rimgailė rašė...

Na raudoni baldai namuose manau tikrai vargina, apskritai ši spalva namuose nelabai tinkama, tikrai per ryški.Be to ji didina agresyvumą, tad atsargiai.