5/31/2012

Pirkti pastatytą/įrengtą namą ar viską daryti pačiam?


Žodis pačiam šios temos pavadinime neturi tiesioginės prasmės, čia turima omeny, jog organizuoti visus statybos/įrengimo procesus pačiam, t.y. ieškoti specialistų, techninės priežiūros specialistą, pasirinkti medžiagas, organizuoti jų pristatymą ir pan.
Mano manymu, tai nemažiau svarbus klausimas pasiryžusiems gyventi name...
Šiuo klausimu turbūt būtų taipogi nemažai nuomonių/debatų... nebandysiu Jums įpiršti savo nuomonės, tiesiog vėl patirties principu pasidalinsiu savo mintimis šiuo klausimu.
Ilgai vykdėme paiešką, tiek pilnai įrengtų namų, tiek dalinės apdailos, domėjomės „namų iki rakto“ statybos ir įrengimo paslaugų sąlygomis bei įkainiais...
Galiausiai apsistojome ties varianto, jog jau pagal suderintą projektą buvo statomas namas, kuri pagal susitarimą su pardavėju turėjome nupirkti sutartame statybos etape, po sandorio įvykimo ir toliau pardavėjas/rangovas turėtų vykdyti namo statybas ir įrengimą iki rakto... Kaip planavome taip ir įvyko, kai namas turėjo jau sienas, pertvaras ir stogo konstrukciją (be dangos) nupirkome šį statinį su žemės sklypu... bet taip pasisuko, kad toliau šis statytojas-subrangovas nebestatė mūsų namo... Trauktis nebuvo kur, toliau turėjome vykdyti viską patys (bet nepasigailėjome, kadangi jau vėliau išsiaiškinę, jog kaip  pvz. subrangovas norėjo įmontuoti išorines duris namui, kurios tinka tik butui (na dėl šalčio pralaidumo ir durų vidaus užpildo), supratome, jog ši situacija gal net gera, nes patys žinosime kur ir kokios kokybės medžiagos panaudotos)... Taigi, prasidėjo  specialistų paieška stogo padengimui, išorės apdailai, vidaus apdailai ir pan. Medžiagų, durų, langų, valymo ir šildymo sistemų ir pan. tiekėjų/gamintojų/pardavėjų paieška. Žinoma, kai kurie tiekėjai, meistrai buvo parekomenduoti draugų, bet tai tik nežymiai darbų ir medžiagų daliai. O kita - ieškojom patys. Tokia paieška atėmė nemažai laiko, nes medžiagų tiekėjų ieškota internete, tekdavo atidaryti ne vieno gamintojo/tiekėjo internetinį puslapį.
Tokiu būdu perkant medžiagas, pavyko tikrai sutaupyti nemažai lėšų, nepraradant prekių kokybės. Kaip pavyzdys: ieškojau šviestuvo svetainei. Man patinkantį radau viename iš „Domus Galerijos“ (Vilniuje) šviestuvų salono, pasitikslinus gamintoją ir jo tinklapyje atradus šviestuvo kodą, suradau kontaktus šviestuvų salonų ir padariau užklausą dėl šio šviestuvo. Sulaukiau atsakymo ir pasirinkau palankiausią kainą (pristatymo terminai praktiškai pas visus tiekėjus buvo panašus). Tokiu būdu, sutaupiau apie 35 proc. nuo kainos, kurią užfiksavau pradžioje. O kadangi, kaip žinia, itališki šviestuvai pasižymi nekukliomis kainomis, sutaupyta biudžeto suma pradžiugino.
Panašų procesą atlikau užsakinėjant drabužinės ir sieninių spintų gamybą, laiptų, židinio ir t.t. (tiesiog,  tam tikrose situacijose prie laiško prisegdavau preliminarius išmatavimus ir trumpus medžiagų ir dizaino pageidavimus) o atgal jau gaudavau preliminariai pabraižytus projektus ar nuotraukas ir galimas kainas. Čia paminėjau keletą pavyzdžių iš namo įrengimo, be to, statybines medžiagas pirkome iš didmenininko, t.y. mokant už tą pačią kokybę mums palankesnę kainą, lyginant su daugumos pamėgtais statybinių prekių prekybos centrais...
Na žinoma turime giminėje specialistų, kurie padėjo vykdyti darbų techninę priežiūrą, todėl kaip ir gamybos taip statybos procese klausimų kilo, sprendimai buvo priimti, bet manau susitvarkėme su sau iškeltais uždaviniais...
Būsto įrengimo darbai  galutinai dar nebaigti, kadangi dar nesutvarkytas gerbūvis, o būste trūksta šokių tokių baldų, bet sakyčiau jau esame netoli „Finisho“ tiesiosios ir tai maloniai nuteikia...
Nenorėčiau visų statybos kompanijų, rangovų ir pan. lyginti remiantis nuomone, kuri ne itin gera liko po 1-o rangovo atliktų darbų (kaip pvz. sienos pirmame aukšte ir antrame aukšte lygis 16 сm, kas nepriimtina pagal leidžiamas paklaidas, leidžiama paklaida 2 сm...) Na ir žinoma, joks rangovas nevykdytų taip medžiagų paieškų, jų principas paprastas yra sąmata ir jie laikosi jos pirkdami medžiagas tokiomis kainomis kokios yra pas jų pastovius tiekėjus, nesvarbu, jog už 100 m. už tą pačią kainą siūloma aukštesnės kokybės.
Manau ir rangovų ir statybinių kompanijų yra skirtingų su įvairiais požiūriais į atliekamą darbą.
Bet matyt, jei tektų vėl galvoti apie namo statybas, samdyčiau kiekvienam ciklui atskirus specialistus/darbininkus, pasirūpinčiau statybos proceso techninę priežiūrą, o medžiagų paieška rūpinčiausi pati ir nesusigundyčiau taip reklamuojama paslauga „namo statybos iki rakto“.
Kaip manote jus? Gal turite patirties šiuo klausimu? Pasidalinkite - tikrai įdomu :)

9 komentarai:

Unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

aisku,jei yra galimybė geriau pačiam statyt namą...

Anonimiškas rašė...

As manau kad reikia paciam statyti, nes zinai namo ir medziagu kokybe

Anonimiškas rašė...

Mes pirkom jau pastatytą, bet viską pasikeitėme pagal save. Man ypač nepatiko fasado apšvietimas, tai jį ir pakeičiau pirmiausia :)

Bett rašė...

Mes pirkome namą jau įrengtą su viskuo. Tai labai norėjome, kad buitinė technika būtų kokybiška, o ten buvo neaiškios kokybės tai viską pakeitėme. :)

Anonimiškas rašė...

Įsigijome įrengtą butą, tik imontuojama buitinė technika vargana buvo, todėl keletą prietaisų pakeirėme, o šiaip viskas labai atitiko mūsų lūkesčius. :)

Londonietis rašė...

Žinoma, jei tik yra galimybės, netrūksta laiko ir jėgų, visada geriausia pačiam statytis nuosavą namą. Tik reikia rimtai pasvarstyti savo ateitį ir paplanuoti kaip ruošiatės gyventi po dešimties ir daugiau metų. Kad užauginus vaikus netektų galvoti apie senatvei tinkamesnį būstą. Namas turi būti universalus:) Dabar kai pasižiūriu skelbimus, kur parduodami namai, tai pilna tokių, į kuriuos niekaip nesikraustytų jauna šeima. O tada kai jie buvo statyti, atrodė labai tinkami.. Visada reikia žiūrėti į ateitį :)

ignas6755 rašė...

As busto irengimui pasinaudojau https://www.mokilizingas.lt/kortele/ labai gerai perkant kelis daiktus! na zinoma ir dabar prireikus estra atveju pasinaudoju, nes kai turi ir nenaudoji nieko nekainuoja!

vonios rankšluosčiai rašė...

Manau tikrai būtų pigiau bei ekonomiškiau viską padaryti pačiam ir supirkti daiktus bei medžiagas pagal savo nuožiūrą.