5/31/2012

Būsto interjeras, nuo ko pradėti?



Visų pirma pradėsiu nuo to, ar verta pasinaudoti dizainerio-architekto paslaugomis. Na jei klaustumėte mano nuomonės,  šiuo atveju, turbūt pasakyčiau „tegu kiekvienas dirba savo darbą, kurį išmano“. Todėl manyčiau, bent trumpos konsultacijos dizainerio reikėtų... patartina išpasakoti savo interjero viziją... ir iškart pamatysite kaip sulauksite krūvą vertingų patarimų... Tokia vienkartinė paslauga ar konsultacija tikrai kainuos ne didelius pinigus, o naudą tikrai įvertinsite... Na žinoma tik kreipkitės pas rekomenduotą specialistą, iš anksto pasidomėję jo sugebėjimais ir profesionalumu, kad pateisintumėte savo lūkesčius...
Kad ir parenkant patalpų sienų spalvas... iš pradžių turėjau viziją svetainės su raudonos spalvos elementais... tai tapytos raudono žiedo gėlės ant vienos iš svetainės sienų, pereinančios į raudonos spalvos lubas, vengės spalvos baldai ir raudonos spalvos pufas... Šiandien jau ir pati suprantu, kad praėjus vos pusmečiui, net vaizduotėje šis vaizdas mane vargina, kadangi raudona spalva pakankamai ryški, agresyvi... juolab, kad pačioje pradinėje stadijoje dvejojau dėl šios minties, nebuvau tikra ar atitaikysiu tinkamą atspalvį, ar nebus per tamsu ir ar ši spalva tikrai tiks gyvenamai patalpai... o galiausiai pasirinkau tiek 1-am aukštui tiek antram aukštui šviesių atspalvių dažus, svetainėje pritaikiau pastelinių atspalvių raštuotus tapetus... 
Parinkus tokius sienų dažus, sulaukiau efekto, jog namai atrodo šviesūs ir erdvūs... 
Parenkant baldų atspalvius, vaiko kambario dažų spalvas, žinoma atsižvelgiau į viešai platinamas rekomendacijas. Išnagrinėjau medžiagą iš įvairių internetinių šaltinių ir štai keletą dažniausiai pasikartojančių aspektų į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį parenkant dažų spalvą ir jos intensyvumą.
Parenkant spalvą patalpai, reikėtų įvertinti ne tik kambario dydį, o taip pat atsižvelgti į kurią pusę išeina langai, bei kaip tam tikros spalvos veikia žmogaus psichiką. Parenkant interjero atspalvį patalpai reikėtų atsižvelgti į patalpos paskirtį.

Įvertinant spalvos įtaką žmogaus psichikai, pastebėtina, jog gyvenamam kambariui labiausiai tinka žalia spalva: ji nuima įtampą ir nuovargį, geriausia derinti prie šios spalvos mėlynos arba geltonos spalvos aksesuarus.
Dauguma psichologų pataria būti atsargiems parenkant raudoną spalvą, kadangi padidina irzlumą ir agresyvumą. Be to, ji optiškai sumažina kambarį. Ši spalva tiktų valgomajam kambariui, kadangi teigiamai įtakoja virškinimą.
Geltona spalva padeda susikaupti ir padidina kūrybinį aktyvumą, todėl ji tiktų darbo kambariui, tik atspalvis neturėtų būti labai intensyvus. Geltona spalva gerai atrodys patalpoje, kurios langai išeina į šiaurę.
Žydra, spalva sukelia atsipalaidavimo pojūtį, nuima emocinę įtampą – idealiai tinka miegamajam.
Violetinių atspalvių nepatartina pasirinkti: jų poveikis pasireiškia labai dideliu fizinio aktyvumo ir darbingumo sumažėjimu, atsiranda prislėgtos nuotaikos pojūtis. Taip pat nerekomenduojama intensyviai naudoti rudų atspalvių. Nors jie sukelia ramybės pojūtį, bet tamsūs atspalviai provokuoja  niūrias mintis.


 Spalvų suderinimas

Pasirenkant spalvas kambariams arba kitoms patalpoms, reikia suprasti, kad ne visos spalvos tarpusavyje dera. Pagal galimybes reikia stengtis atsisakyti derinti kontrastingas spalvas, jas be galo sunku tarpusavyje parinkti, taip kad jos sukeltų harmonijos pojūtį.


Gerai tarpusavyje dera tamsiai mėlyna ir tamsiai ruda spalvos; gelsvai-ruda ir bėžiniai atspalviai ypač panaudojant ryškia raudonus ir tamsiai bordinės spalvos aksesuarus; kreminė spalva su šviesiai-bėžine, terrakoto, smėlio, tamsiai-ruda spalvomis; ruda su balta arba bėžine ir papildant mėlynos arba žalios spalvos detalėmis;  šokoladinė ir tamsiai-ruda spalva dera su raudonai-rožiniais atspalviais. Ne rekomenduojama derinti šaltų mėlynų atspalvių kartu su pilka spalva  arba metaliniais atspalviais, šie deriniai sudaro oficialumo pojūtį. Todėl parenkant tokį interjero spalvų derinį, reiktų pridėti juodą spalvą.


Pasirenkant spalvą darbo kambariui, nepatartina rinktis mėlynos spalvos, kadangi ji sumažėja regėjimo koordinacija.
Kad, akys nepavargtų patariama rinktis baltą spalvą arba gelsvus ir žalsvus atspalvius. Neutralias spalvas (balta, juoda, pilka) galima naudoti bet kokiame interjere.
Balta spalva gali būti dominuojančia spalva, ji puikiai papildo bet kurias spalvas ir gerai tinka fonui. Pasirenkant juodą spalvą, reikėtų stengtis, kad ši spalva neužimtų didelio bendro ploto.
Interjerui nerekomenduojam naudoti daug pilkos spalvos: jis veikia slegiančiai, nors jo įveisus atspalviai yra geru fonu baldams.
Įforminant patalpas turėtų dominuoti šviesios spalvos, o ryškios spalvos užimti mažesnę ploto dalį.
Vaikų kambariui geriausiai tiktų švelnūs atspalviai žydros, rožinės, gelsvos, pasteliniai atspalviai, medžiagos su piešinukais. Nerekomenduojama nauduti tamsias spalvas- juodą, rudą, pilką, violetinę.

Dydis taip pat įtakoja

"Praplatinti“ nedidelio kambario ribas galima, jei:
- Nudažyti sienas šviesiais atsaplaviais
- Parinkti šviesius baldus
- Parinkti patalpos apipavidalinimui neryškią "prigesintą" spalvą
- Ant vienos iš sienos pakabinti stačiakampį veidrodį 

Vizualiai sumažinti patalpą ir pridėti jai jaukumo galima, jei:
-Pasirinkti tapetus su dideliu raštu
-Parenkant pagrindiniam fonui šiltus atspalvius, o interjero apipavidalinimui baldus ir tapetus tamsių atspalvių
-Nudažyti sienas ryškiomis spalvomis
-Apipavidalinti sienas kontrastingai
-Išilgines sienas nudažyti tamsiau negu pločio sienas


Tai, štai tokius svarbiausius pastebėjimus ir patarimus išrinkau  iš daugybės informacijos sau, stengiuosi jais vadovautis...tikiuosi jie bus naudingi ir Jums :)... 
O kokias spalvas ir kokį jų intensyvumą parenkant savo būstui? Kodėl?

Pirkti pastatytą/įrengtą namą ar viską daryti pačiam?


Žodis pačiam šios temos pavadinime neturi tiesioginės prasmės, čia turima omeny, jog organizuoti visus statybos/įrengimo procesus pačiam, t.y. ieškoti specialistų, techninės priežiūros specialistą, pasirinkti medžiagas, organizuoti jų pristatymą ir pan.
Mano manymu, tai nemažiau svarbus klausimas pasiryžusiems gyventi name...
Šiuo klausimu turbūt būtų taipogi nemažai nuomonių/debatų... nebandysiu Jums įpiršti savo nuomonės, tiesiog vėl patirties principu pasidalinsiu savo mintimis šiuo klausimu.
Ilgai vykdėme paiešką, tiek pilnai įrengtų namų, tiek dalinės apdailos, domėjomės „namų iki rakto“ statybos ir įrengimo paslaugų sąlygomis bei įkainiais...
Galiausiai apsistojome ties varianto, jog jau pagal suderintą projektą buvo statomas namas, kuri pagal susitarimą su pardavėju turėjome nupirkti sutartame statybos etape, po sandorio įvykimo ir toliau pardavėjas/rangovas turėtų vykdyti namo statybas ir įrengimą iki rakto... Kaip planavome taip ir įvyko, kai namas turėjo jau sienas, pertvaras ir stogo konstrukciją (be dangos) nupirkome šį statinį su žemės sklypu... bet taip pasisuko, kad toliau šis statytojas-subrangovas nebestatė mūsų namo... Trauktis nebuvo kur, toliau turėjome vykdyti viską patys (bet nepasigailėjome, kadangi jau vėliau išsiaiškinę, jog kaip  pvz. subrangovas norėjo įmontuoti išorines duris namui, kurios tinka tik butui (na dėl šalčio pralaidumo ir durų vidaus užpildo), supratome, jog ši situacija gal net gera, nes patys žinosime kur ir kokios kokybės medžiagos panaudotos)... Taigi, prasidėjo  specialistų paieška stogo padengimui, išorės apdailai, vidaus apdailai ir pan. Medžiagų, durų, langų, valymo ir šildymo sistemų ir pan. tiekėjų/gamintojų/pardavėjų paieška. Žinoma, kai kurie tiekėjai, meistrai buvo parekomenduoti draugų, bet tai tik nežymiai darbų ir medžiagų daliai. O kita - ieškojom patys. Tokia paieška atėmė nemažai laiko, nes medžiagų tiekėjų ieškota internete, tekdavo atidaryti ne vieno gamintojo/tiekėjo internetinį puslapį.
Tokiu būdu perkant medžiagas, pavyko tikrai sutaupyti nemažai lėšų, nepraradant prekių kokybės. Kaip pavyzdys: ieškojau šviestuvo svetainei. Man patinkantį radau viename iš „Domus Galerijos“ (Vilniuje) šviestuvų salono, pasitikslinus gamintoją ir jo tinklapyje atradus šviestuvo kodą, suradau kontaktus šviestuvų salonų ir padariau užklausą dėl šio šviestuvo. Sulaukiau atsakymo ir pasirinkau palankiausią kainą (pristatymo terminai praktiškai pas visus tiekėjus buvo panašus). Tokiu būdu, sutaupiau apie 35 proc. nuo kainos, kurią užfiksavau pradžioje. O kadangi, kaip žinia, itališki šviestuvai pasižymi nekukliomis kainomis, sutaupyta biudžeto suma pradžiugino.
Panašų procesą atlikau užsakinėjant drabužinės ir sieninių spintų gamybą, laiptų, židinio ir t.t. (tiesiog,  tam tikrose situacijose prie laiško prisegdavau preliminarius išmatavimus ir trumpus medžiagų ir dizaino pageidavimus) o atgal jau gaudavau preliminariai pabraižytus projektus ar nuotraukas ir galimas kainas. Čia paminėjau keletą pavyzdžių iš namo įrengimo, be to, statybines medžiagas pirkome iš didmenininko, t.y. mokant už tą pačią kokybę mums palankesnę kainą, lyginant su daugumos pamėgtais statybinių prekių prekybos centrais...
Na žinoma turime giminėje specialistų, kurie padėjo vykdyti darbų techninę priežiūrą, todėl kaip ir gamybos taip statybos procese klausimų kilo, sprendimai buvo priimti, bet manau susitvarkėme su sau iškeltais uždaviniais...
Būsto įrengimo darbai  galutinai dar nebaigti, kadangi dar nesutvarkytas gerbūvis, o būste trūksta šokių tokių baldų, bet sakyčiau jau esame netoli „Finisho“ tiesiosios ir tai maloniai nuteikia...
Nenorėčiau visų statybos kompanijų, rangovų ir pan. lyginti remiantis nuomone, kuri ne itin gera liko po 1-o rangovo atliktų darbų (kaip pvz. sienos pirmame aukšte ir antrame aukšte lygis 16 сm, kas nepriimtina pagal leidžiamas paklaidas, leidžiama paklaida 2 сm...) Na ir žinoma, joks rangovas nevykdytų taip medžiagų paieškų, jų principas paprastas yra sąmata ir jie laikosi jos pirkdami medžiagas tokiomis kainomis kokios yra pas jų pastovius tiekėjus, nesvarbu, jog už 100 m. už tą pačią kainą siūloma aukštesnės kokybės.
Manau ir rangovų ir statybinių kompanijų yra skirtingų su įvairiais požiūriais į atliekamą darbą.
Bet matyt, jei tektų vėl galvoti apie namo statybas, samdyčiau kiekvienam ciklui atskirus specialistus/darbininkus, pasirūpinčiau statybos proceso techninę priežiūrą, o medžiagų paieška rūpinčiausi pati ir nesusigundyčiau taip reklamuojama paslauga „namo statybos iki rakto“.
Kaip manote jus? Gal turite patirties šiuo klausimu? Pasidalinkite - tikrai įdomu :)